Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Πρόγραμμα Δράσης 3ετίας 2017- 2019


Πρόγραμμα Δράσης 3ετίας 2017-2019
Το ΤΕΕ με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε ένα μηχανισμό του κράτους, συμμετέχοντας στο πελατειακό σύστημα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Ο άλλοτε κραταιός φορέας, παρεκκλίνοντας του αρχικού του ρόλου και μένοντας αδρανής απέναντι στις εξελίξεις που μαστίζουν το χώρο των Μηχανικών, οδήγησε τα μέλη του σε μια γενικευμένη απογοήτευση και αποστασιοποίηση, απονευρώνοντας ταυτόχρονα και τα Περιφερειακά του Τμήματα.
Η ΟΡ.ΜΗ., η μεγαλύτερη παράταξη στο ΤΕΕ-ΑΜ, αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία των περιστάσεων, έχοντας επιδείξει συνεχή δράση, συνέπεια και ευαισθησία απέναντι στο σύγχρονο Μηχανικό, θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην ανατροπή της σημερινής φθίνουσας πορείας του ΤΕΕ/ ΤΕΕ ΑΜ, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει:  

 Επαγγελματικά – Ασφαλιστικά θέματα
·    Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση δυσχερειών σε θέματα Πολεοδομίας, όπως:
     α)  Αποσυμφόρηση της μητροπολιτικής Πολεοδομίας με τη δημιουργία νέων         Υπηρεσιών στους κατά τόπους Δήμους όπως προβλέπει ο Καλλικράτης.
  β) Νομική διεκδίκηση για την κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας ως «απαιτούμενου» για την εκπόνηση ιδιωτικών μελετών.
·  Καθιέρωση προγραμματισμένης τακτικής ενημέρωσης του ΤΕΕ-ΑΜ με προβλήματα μεμονωμένων μελών ή ομάδων στον εργασιακό τους τομέα και επίλυσή τους.
·     Συνεργασία με άλλα περιφερειακά τμήματα (ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδος) καθώς και με την κεντρική διοίκηση για οργανωμένες πανελλαδικές δράσεις διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων μας (επαγγελματικά, ασφαλιστικά, φορολογικά θέματα).
·   Έρευνα σχετικά με την απασχόληση και την ανεργία στους Μηχανικούς στην Ανατολική Μακεδονία. Έρευνα τάσεων αγοράς της Περιφέρειας. Διοργάνωση ημερίδων πάνω στις νέες τάσεις, ώθηση προς εφαρμογή  καινοτόμων δράσεων στην περιοχή μας.

Επιμόρφωση – Ενημέρωση
·    Διαρκής επιμόρφωση των μελών μέσω σεμιναρίων και ημερίδων, προώθηση της επιστήμης, της τεχνικής και της τεχνολογίας με στενή συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.
·    Επιμόρφωση των νέων συναδέλφων αμέσως μετά την εγγραφή τους, μέσα από το «mentoring νέων μηχανικών», όπως επιτυχημένα εφαρμόστηκε στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ.
·           Δημιουργία Help Desk για νέους Μηχανικούς (τεχνικά, φορολογικά, νομικά ζητήματα).
·           Επανέκδοση σε ηλεκτρονική μορφή του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ-ΑΜ.
·           Αναζήτηση και προβολή των συναδέλφων που διαπρέπουν επαγγελματικά,  επιστημονικά και ερευνητικά.

ΤΕΕ ΑΜ και κοινωνία
·      Ουσιαστικότερη θεσμική εκπροσώπηση του ΤΕΕ-ΑΜ σε Συμβούλια και Επιτροπές, τηρώντας αυστηρά τον κώδικα δεοντολογίας των εκπροσωπήσεων (τρόπος επιλογής εκπροσώπων, λογοδοσία σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ).
·       Δραστικές αλλαγές στις Μόνιμες Επιτροπές με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων και νέο τρόπο συγκρότησης (π.χ. υπεύθυνος συντονιστής να είναι ένα μέλος της Αντιπροσωπείας το οποίο θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με το συντονισμό της Επιτροπής).
·     Καθιέρωση «Ημέρας του ΤΕΕ-ΑΜ»  στην Καβάλα και στη Δράμα (ημέρα ανοιχτών θυρών) όπου θα προβάλλεται το έργο του ΤΕΕ-ΑΜ και θα ενημερώνονται οι πολίτες για το θεσμικό του ρόλο. 
·         Εξειδικευμένη ενασχόληση με θέματα Υποδομών (όπως Κάθετοι άξονες, Ε61, εμπορικό λιμάνι Καβάλας, σιδηρόδρομος στην Ανατολική Μακεδονία, Φυσικό Αέριο κ.α), Ποιότητας Ζωής, Ενέργειας και Περιφερειακής Ανάπτυξης με κεντρικό άξονα το αναπτυξιακό Δίπολο Δράμας-Καβάλας . Συμβουλευτική χρήση των αποτελεσμάτων,
·     Η θεματολογία της Ημερήσιας Διάταξης της Αντιπροσωπείας (πέραν των εσωτερικών θεμάτων) να αποτελεί θέμα συζήτησης και προβληματισμού των τοπικών κοινωνιών (δηλαδή θέματα ανάπτυξης, ενέργειας, υποδομών, περιβάλλοντος, σημαίνοντα για την τοπική κοινωνία, ΜΜΕ κ.λ.π).


Λειτουργία ΤΕΕ ΑΜ
·    Διεύρυνση πόρων, αναζήτηση νέων και αυτοτέλεια οικονομικής διαχείρισης, με οργάνωση ειδικής μόνιμης επιτροπής για τον σκοπό αυτό. Επανενεργοποίηση της Συλλογικότητας «των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ», στην κατεύθυνση αυτή.
·   Θέσπιση άτυπου Συμβουλίου με συμβουλευτικό ρόλο, των διατελεσάντων Προέδρων ΔΕ και Αντιπροσωπείας.
·      Συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής από τα δύο Τμήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που θα επεξεργάζεται και θα προτείνει από κοινού θέματα που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας (ενδεικτικά το χωροταξικό της Περιφέρειας)
·  Σχέση Περιφερειακού Τμήματος και Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας: Αναβάθμιση της λειτουργίας της ΝΕ Δράμας, στα πλαίσια των αποφάσεων της Αντιπροσωπείας, όπως προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. (Ανοιχτοί σε προτάσεις προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης. Οι συνάδελφοι από τη Δράμα έχουν τον πρώτο λόγο).



Για την παράταξη «ΟΡ.ΜΗ»
Η ομάδα προγράμματος                                                                                     02.11.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου