Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας από Διπλ. Μηχανικούς!!!

Παρέμβαση της παράταξής μας για την κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος

Από τον κατάλογο των είκοσι περίπου αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΑΜ για το ασφαλιστικό, είναι η ώρα να προκρίνουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ, να το παλέψουμε και να το λύσουμε:
Την κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας από τις Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες) και από κάθε εργοδότη (δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα) που απασχολεί Μηχανικό με μπλοκάκι.
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί σχετικά εύκολα. Πάντως δεν μπορεί άλλο να περιμένει. Άλλωστε βασίζεται στο Νόμο Ν.3518 (27, παρ.4, ΦΕΚ 272Α/2006) που δεν είναι και «μνημονιακός». Σήμερα, ο ίδιος ο νόμος πετυχαίνει το αντίθετο από αυτό για το οποίο θεσπίστηκε. Αναγκάζει τους Μηχανικούς να είναι «ασυνεπείς» προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αφού τους αφαιρεί τη δυνατότητα να εργαστούν για να τις καλύψουν.
Η ανάλγητη διάταξη του νόμου, «καθρεφτισμός» αντίστοιχης ανάλγητης πολιτικής, που εφαρμόζεται επιλεκτικά μόνο στους Διπλωματούχους Μηχανικούς συνιστά άνιση μεταχείριση και επομένως αντίκειται στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών απέναντι στους νόμους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους ίδιους κλάδους (μηχανικοί ΤΕ κ.λ.π) για τους οποίους δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κατά τα άλλα λαλίστατη Επιτροπή Ανταγωνισμού σφυρίζει αδιάφορα.
Η «ΟΡ.ΜΗ». προτείνει προς τη ΔΕ του Τμήματος την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την κατάργηση αυτής της ταπεινωτικής διάταξης που στην ουσία αναστέλλει την ιδιότητα του Μηχανικού.
1. Ενημέρωση των βουλευτών της Καβάλας και της Δράμας (τέσσερεις κυβερνητικοί στην Καβάλα και ένας εξ αυτών Αντιπρόεδρος της Βουλής (!!!) προκειμένου να δρομολογηθεί η κατάθεση σχετικής νομοθετικής παρέμβασης.
2. Εξουσιοδότηση δικηγόρου να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να καταργηθεί το απαράδεκτο αυτό μέτρο.
3. Συντονισμός με τα άλλα Περιφερειακά Τμήματα για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και σχετική διαμαρτυρία-παράσταση κατ’ αρχήν προς τις Υπηρεσίες Δόμησης.

Είναι η στιγμή, οι πολεμικές ιαχές των πρώτων ημερών της νέας Διοίκησης του ΤΕΕ-ΑΜ να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες δράσεις και η Διοίκηση, αντί της αναζήτησης μιας χαμένης Ατλαντίδας, ας ανακαλύψει επιτέλους τη χαμένη αποτελεσματικότητα του Φορέα που εκπροσωπεί. Το οφείλουμε όλοι απέναντι στη χειμαζόμενη τάξη των Μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου