Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

«Πράσινο φως» στην αποθήκη φυσικού αερίου.

Την προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμού για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας προανήγγειλε χθες-έπειτα από τριετή καθυστέρηση- ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. 


Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι το εν λόγω έργο θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.
Ο κ. Μανιάτης τοποθετήθηκε και επί των εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και στη συνεργασία των χωρών της περιοχής με το Ισραήλ, σημείωσε, δίχως να την κατονομάσει, ότι κανείς δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας και πως «η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα ανάπτυξης, όπως συνέβη στη Βρετανία και τη Νορβηγία».
Στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα στάθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Βασιλάκος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση της τελικής πρότασης για τη διοργάνωση δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, μία εξέλιξη η οποία πρόκειται να επιτρέψει σε νέους «παίκτες» την πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής.
Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, «παρά τις σοβαρές θεσμικές και δομικές στρεβλώσεις που υπονόμευσαν μέχρι σήμερα την ουσιαστική απελευθέρωση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, παρά τις μονοπωλιακές εμμονές και τις συγκρούσεις ετερόκλητων συμφερόντων, παρά το μετέωρο βήμα της Πολιτείας, παρά τα εμπόδια που διαρκώς παρεμβάλλονται, ο εξορθολογισμός και η πραγματική, στην πράξη, απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας, πρωτίστως προς όφελος του Ελληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, θα προχωρήσει τελικά, κάτω από τη σαρωτική πίεση που ασκεί η ενοποιούμενη, με ταχύτατους πλέον ρυθμούς, ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, μέσω της σύζευξης των εθνικών και περιφερειακών αγορών και την θέσπιση ενιαίων υποχρεωτικών κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Παράλληλα, δίνοντας έμφαση στις πολύ σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο κ. Βασιλάκος έκανε γνωστό ότι στόχος της ΡΑΕ είναι να καταστούν εφικτές μέσα στο 2015 οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποκτήσει μία επιπλέον πηγή τροφοδοσίας.
Τη σημασία των νέων χρήσεων φυσικού αερίου που προωθεί η ΔΕΠΑ ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Σπύρος Παλαιογιάννης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοκίνηση.
Ηδη, σύμφωνα με τον ίδιο, αναπτύσσεται δίκτυο 12-13 πρατηρίων που θα τροφοδοτούν με φυσικό αέριο οχήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στον οδικό άξονα που ενώνει τις δύο πόλεις, ενώ γίνονται μελέτες για τη δημιουργία αποκεντρωμένων τοπικών δικτύων σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται να φτάσει το εθνικό δίκτυο και την τροφοδοσία τους είτε με υγροποιημένο (LNG), είτε με συμπιεσμένο (CNG) φυσικό αέριο.
Ο υπεύθυνος για την Ενεργειακή Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, εξέφρασε από την πλευρά του τη δέσμευση του κόμματός του για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του περιορισμού του ενεργειακού κόστους, και για την ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας και την ακύρωση των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων.
«Προμηθευτές και μεσάζοντες ευημερούν, ενώ η βιομηχανία βυθίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο προωθεί το ΥΠΕΚΑ, θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. 

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου