Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

"Στον απόηχο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΑΜ της 20.10.2014..." του Λ.Βασιλειάδη

Οι βαρύγδουπες υποσχέσεις κατά την εκλογή των οργάνων του ΤΕΕ-ΑΜ για την τρέχουσα περίοδο, «περί αναβάθμισης της Αντιπροσωπείας, περί συλλογικής δράσης, περί αξιοποίησης όλων των μελών και περί επεξεργασίας θέσεων», δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα απλές υποσχέσεις. Για άλλη μια περίοδο η Διοικούσα Επιτροπή "καταργεί" την Αντιπροσωπεία.
Ο ρόλος του Προεδρείου της  Αντιπροσωπείας και ιδιαίτερα του Προέδρου δεν είναι τυπικός και διακοσμητικός. Η Αντιπροσωπεία έχει αυτοτέλεια, είναι το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τους μηχανικούς και την κοινωνία και δεν συγκαλείται ΜΟΝΟ για να ενημερώνεται από τον Πρόεδρο της ΔE ή για να ψηφίζονται προϋπολογισμοί.
Η τυπική συμμετοχή νέων συναδέλφων στα προεδρεία και γενικά στα όργανα από μόνη της δεν αρκεί για να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον μας γι’ αυτούς. Το στατικό, το στάσιμο, το δήθεν, όσο κι’ αν σε επίπεδο φρασεολογίας «ακουμπάει» στα προβλήματα και στις προτεραιότητες των νέων, δεν μπορεί να είναι  προοδευτικό, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν συνοδεύεται με πρωτοβουλίες, κατάθεση ιδεών και με δράση.
Το αίτημα της "ΟΡΜΗΣ" για σύγκλιση Αντιπροσωπείας (31.08.2014) λόγω των ραγδαίων εξελίξεων  στα θέματα του TAP και του LNG, δυστυχώς «κίνησε» το ενδιαφέρον του Προεδρείου με καθυστέρηση 50 ημερών, και μόνο ως προ τον TAP, που όμως «θάφτηκε» ως 6ο και τελευταίο θέμα μεταξύ άλλων επίσης σοβαρών θεμάτων, αφού εισήχθη απλώς για ενημέρωση. Πάντως, αυτή δεν είναι συμπεριφορά απέναντι στη μεγαλύτερη παράταξη του Τμήματός μας.
LNG και TAP είναι κατεξοχήν θέματα της Αντιπροσωπείας και όχι δύο ευκαιριακά και ασύνδετα μεταξύ τους. Έχουν άμεση σχέση με όσα σχεδιάζονται για την περιοχή μας, την Καβάλα και τη Δράμα,  γύρω από την ενέργεια (δημιουργία ενεργειακού κόμβου κ.λ.π.), όχι με πρωτοβουλία και ευθύνη του κράτους στα πλαίσια ενός χωροταξικού σχεδιασμού που θα ελάμβανε υπόψη τις προτεραιότητες των τοπικών  και περιφερειακών φορέων, αλλά με εντελώς άναρχο και ανορθόδοξο τρόπο. Το αποτύπωμα των ενεργειών του ΤΕΕ-ΑΜ σε σχέση με τα δύο αυτά μεγάλα θέματα είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Ο φορέας των Μηχανικών έχασε τη δυναμική του, απεμπόλησε το ρόλο του, εμφανίστηκε χωρίς προσανατολισμό, σύρθηκε κατά περίπτωση μέσα από απίστευτες παλινωδίες και τελικά απαξιώθηκε. Σ’ ότι αφορά τον TAP, το ΤΕΕ-ΑΜ αφού επέδειξε απόλυτη αδράνεια αλλά και ενδοτικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην απαξίωση της εναλλακτικής πρότασης-όδευσης από το όρος Σύμβολο, περιορίστηκε στη συνέχεια  σε ρόλο απλού θεατή που τα μέλη του παρακολουθούν το θέμα ως "σεμιναριαζόμενοι", σε αντίθεση με τον πρότερο πρωταγωνιστικό του ρόλο.
Το ΤΕΕ ως σύμβουλος του κράτους δεν είναι απλώς για να δηλώνει δια του Προέδρου του «συντάσσομαι με την κοινωνία».!!! Ο Πρόεδρος της ΔΕ άκουσε την απόρριψη της πρότασης του ΤΕΕ-ΑΜ από το Σύμβολο και δεν αντέδρασε. Γιατί να αντιδράσει αφού:
 1) «Μετά από ένα χρόνο διαπιστώνει»!!! ότι η χάραξη από το Σύμβολο παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις και είναι ανέφικτη (οι τοπογράφοι της Καβάλας που έχουν άλλη άποψη φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετοί) 
2) Χρησιμοποιεί επιλεκτικά χάρτη του ΕΘΙΑΓΕ για τα ποσοστά οργανικής ύλης στην περιοχή των τεναγών, προκειμένου να «τεκμηριωθεί» ότι η χάραξη του αγωγού σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας βρίσκεται εκτός τεναγών και επομένως δεν ενοχλεί. Τους διαψεύδει όμως ή ίδια η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Αναδασμών της Δράμας αλλά και ο ίδιος ο TAP που αντιλαμβάνεται επιτέλους ότι ο αγωγός βρίσκεται εντός των τεναγών και τον μετατοπίζει βορειότερα, στην παρατενάγεια περιοχή. 
3) Επιτρέπει ώστε να παγιωθεί η άποψη της εταιρείας ότι στείλαμε τον αγωγό επάνω σε σεισμικά ρήγματα. Η ζωή όμως επιφυλάσσει και εκπλήξεις. Ο πρόσφατος σεισμός των 3,1 ρίχτερ της 5.10.2014 προήλθε από την καρδιά των τεναγών και όχι από το Σύμβολο. 
4) Με απόλυτη συνέπεια προς τα παραπάνω δηλώνει αριστερά και δεξιά ότι «Η πρόταση του ΤΕΕ από το Σύμβολο ήταν «μαξιμαλιστική» δηλαδή ανέφικτη, και ότι «ήταν λάθος» του ΤΕΕ-ΑΜ και
5) Επέμενε να διαφωνεί μέχρι πρότινος με την ήδη από πέρυσι τεκμηριωμένη άποψή μας,  ότι όλες οι οδεύσεις του TAP που κατά καιρούς κατατέθηκαν διέρχονται μέσα από το λιγνιτικό πεδίο της Δράμας.
Και δεν έφθανε μόνο αυτό. Με ευθύνη του Προέδρου «πάγωσαν» οι Ο.Ε. για τον TAP και για το LNG, στην ουσία απαξιώθηκαν, χωρίς να εκδώσουν ούτε ένα πόρισμα. Μετά από όλα αυτά τι παραπάνω χρειάζεται να κάνει ο TAP;
Υπάρχει και συνέχεια. Ο Πρόεδρος της ΔΕ δεσμεύτηκε, τόσο δημοσίως όσο και κατά την συνεδρίαση της ΔΕ, ότι μέσω της Ο.Ε. θα απαντήσει επί των απορριπτικών σημείων του TAP, δηλαδή δεσμεύτηκε να πράξει το αυτονόητο. Δεν το έπραξε όμως με δικαιολογίες του τύπου «δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε στην ΟΕ» (είναι θέμα χρημάτων; Δεν είναι υποχρέωση;) ή κατά την τελευταία ΔΕ «δεν έχει χρόνο η ΟΕ για να απαντήσει».
Ποιά είναι η θέση του ΤΕΕ-ΑΜ σήμερα; Kανείς δε γνωρίζει.
Σε δύο συσκέψεις στις οποίες συμμετείχε και το ΤΕΕ-ΑΜ δια του Προέδρου του συντάχθηκε με τους φορείς... Στις Κρηνίδες, σε μια μεγάλη συγκέντρωση που προκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας  και  στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Και στις δύο απορρίφθηκε η εγκριθείσα από τον Υπουργό ΠΕΚΑ όδευση του αγωγού και συμφωνήθηκε ότι δε θα προταθεί νέα όδευση αλλά θα κληθεί η εταιρεία να καταθέσει νέα πρόταση.
Λίγες μέρες αργότερα, στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Βουλής στην Αθήνα όπου το ΤΕΕ-ΑΜ δεν συμμετέχει διότι δεν εκλήθη, προτείνεται νέα αόρατη όδευση από τα βουνά των Κρηνίδων, του Ζυγού και του Κρυονερίου, η οποία στέλνει τον αγωγό, μετά τη Λυδία, στην καρδιά του παραγωγικού κάμπου της Δράμας. Ιδού όμως και πάλι οι παλινωδίες. Ενώ δεν κληθήκαμε στη σύσκεψη της Αθήνας, δηλώνουμε έτοιμοι να εξετάσουμε και αυτήν την πρόταση.
Στην τελευταία Αντιπροσωπεία, η ΟΡ.ΜΗ. επαναδιατύπωσε την πρόταση για τον TAP
1. Το λιγνιτικό πεδίο (το δεύτερο σε μέγεθος στη χώρα μας) καθώς και ο τυρφώνας των Φιλίππων, ο μεγαλύτερος τυρφώνας του κόσμου, είναι γεωλογικά αποθέματα-περιουσίες της πατρίδας μας και πρέπει να μείνουν ανέπαφα και ανεπηρέαστα από τον TAP. Διαφορετικά, ο TAP αναγορεύεται και ως  ρυθμιστής της μελλοντικής εκμετάλλευσης αυτών των κοιτασμάτων 
2. Να προστατευθεί η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας του κάμπου Φιλίππων-Δράμας καθώς και της Νέας Καρβάλης.
Τι λέει αλήθεια η ΝΕ της Δράμας; Τι λένε οι φορείς της Δράμας, ποιά είναι η εμπλοκή του ΤΕΕ-ΑΜ και ποιος είναι πλέον ο ρόλος του σε σχέση με τον TAP; Συμφωνεί η Δράμα με την εγκριθείσα όδευση;  Αν όχι, τι προτείνει; Το TEE-AM, αντί να πρωτοστατεί προκειμένου να καθοδηγήσει σωστά την κοινωνία και τους φορείς, συμπεριφέρεται ως «το μετέωρο βήμα του πελαργού». Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕ στην Αντιπροσωπεία «μετά την υπογραφή-έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του TAP από τον κ. Μανιάτη, η αποστολή μας έχει τελειώσει διότι από εδώ και πέρα το ζήτημα είναι πλέον πολιτικό», είναι αποκαλυπτική και ταυτόχρονα σοκαριστική.

Λάζαρος Βασιλειάδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου