Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Πλαίσιο ανάθεσης πραγματογνωμοσυνών

Η αναβάθμιση της διαδικασίας εκπροσωπήσεων και συμμετοχής σε Μ.Ε.(Μόνιμες Επιτροπές) & Ο.Ε.(Ομάδες Εργασίας) και η επικαιροποίηση του καταλόγου των πραγματογνωμόνων, είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία καθώς δίνει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία στους νέους και παλαιούς συναδέλφους, που ήταν μακριά από το ΤΕΕ-ΑΜ, την ευκαιρία να δηλώσουν ενεργά την παρουσία τους, να συμμετέχουν στα δρώμενά του, και να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις προς όφελος τόσο του φορέα, όσο και της ίδιας της κοινωνίας.
Η νέα διοίκηση εκτός από το γεγονός ότι προχώρησε σε «νέα» επικαιροποίηση των καταλόγων των πραγματογνωμόνων και λέμε «νέα» γιατί η προηγούμενη Διοίκηση είχε ήδη φροντίσει να το κάνει, έθεσε σωστά και πολύ υψηλούς στόχους όπως διασφάλιση διαφάνειας, αξιοκρατίας, αξιοπιστίας, συνέπειας κ.α όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μέσα στην ιστοσελίδα του Τμήματος, σε ανάρτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2014. Επιπλέον πολύ σωστά πρότεινε την αξιοποίηση της δουλειάς της Ομάδας Εργασίας του τμήματος, που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση για τον Καθορισμό Κριτηρίων Εκπροσωπήσεων των Μελών του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., σε Συμβούλια και Επιτροπές”. Να τονίσουμε ότι το ΤΕΕ-ΑΜ ως φορέας μπορεί σύμφωνα με τη νομοθεσία να μη φέρει  ευθύνη για το περιεχόμενο των πραγματογνωμοσυνών αλλά φέρει μεγάλη ευθύνη για τη διαδικασία ορισμού των πραγματογνωμόνων, η οποία πρέπει όχι μόνο να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια σε όλα τα στάδια, αλλά και να την εξασφαλίζει.
Δυστυχώς εφτά μήνες μετά δεν έγινε καμία ενέγεια σε αυτή την κατεύθυνση και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι αναθέσεις μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηριστεί ως «άκομψος» και δεν «συνάδει» με τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοπιστίας τις οποίες η ίδια η Διοίκηση έθεσε. Επιπλέον εύλογα δημιουργεί καχυποψία και ερωτήματα στους συναδέλφους για τον τρόπο λειτουργίας κυρίως της Διοικούσας Επιτροπής. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει εκείνος ο μηχανισμός οποίος θα διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των συναδέλφων, ανεξάρτητα από συμμαχίες και σκοπιμότητες. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, αφού τα ονόματα κυριολεκτικά «ανακοινώνονται» από τον Πρόεδρο, με την σύμφωνη γνώμη του Αντιπροέδρου, με την μορφή του «κατ’ επείγοντος», μέσα από τις νέες «επικαιροποιημένες λίστες», διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με το Π.Δ. 10-01-1935 (ΦΕΚ 15/Α/16-01-35): «Περί καθορισμού των επί των Διαιτησιών και Πραγματογνωμοσυνών δικαιωμάτων του ΤΕΕ και των παρ’ αυτού διοριζομένων Διαιτητών και Πραγματογνωμόνων»  το οποίο ρητά αναφέρει  στο Άρθρο 2 «Οι πραγματογνώμονες ορίζονται υπό της Διοικούσης Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. δι’ εκάστην περίπτωσι … ». Το αποτέλεσμα είναι κατά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής είτε να επιλέγονται ονόματα με αυθαίρετο τρόπο, είτε να προτείνονται οι ίδιοι συνάδελφοι συνεχώς, λες και τα ονόματα στους καταλόγους εξαντλήθηκαν με τόση ευκολία ή οι αναθέσεις του παρελθόντος παύουν να ισχύουν κατά ένα μαγικό τρόπο.
Προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα καχυποψίας και η ανάθεση στις πραγματογνωμοσύνες να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια προτείνουμε,
ü Την αξιοποίηση «στην πράξη» του εξαιρετικού έργου των συνάδελφων της ομάδας εργασίας το οποίο δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2013 και την υιοθέτηση του συνόλου των κριτηρίων που πρέπει να συνεκτιμώνται και αναφέρονται στη σελ. 6, της πρότασης.
ü Η ανάθεση των πραγματογνωμοσυνών να γίνεται από το αρμοδιότερο των οργάνων, που είναι η Διοικούσα Επιτροπή και μόνο από αυτή, όπως ο νόμος ορίζει, εκτός από «πραγματικά» επείγουσες περιπτώσεις.
ü Τη σύσταση διαπαραταξιακής, μη αμειβόμενης ομάδας εργασίας για επεξεργασία των καταλόγων και δημιουργία εφαρμογής με τους πραγματογνώμονες σε Καβάλα και Δράμα, η οποία θα διαθέτει διαφανή και αυτοματοποιημένη διαδικασία επιλογής συναδέλφων σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην πρόταση της ομάδας εργασίας.  
ü    Να τεθεί ένας ανώτατος αριθμός πραγματογνωμοσυνών για κάθε μηχανικό και να υπάρχει «πέναλτι» για μη ανάληψη πραγματογνωμοσύνης.
ü Την κοινοποίηση στη Διοικούσα της λίστας των πραγματογνωμόνων που έχουν διενεργήσει πραγματογνωμοσύνες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και λίστα με όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τις αμοιβές τους.
ü Συνεχής επιμόρφωση των συναδέλφων μηχανικών ανά ειδικότητα, είτε μέσω ημερίδων, είτε από εμπειρότερους συναδέλφους με ενεργή συμμετοχή τους σε πραγματογνωμοσύνες. Επανάληψη της πολύ επιτυχημένης ημερίδας του παρελθόντος τόσο σε Καβάλα όσο και στην Δράμα με έμπειρους στον τομέα εισηγητές.
ü Άνοιγμα του αρχείου του ΤΕΕ στους συναδέλφους μηχανικούς για την καλύτερη ενημέρωσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου