Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ζωηρό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για τα ελληνικά ενεργειακά σχέδια

 Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν καλύτερα των αναμενομένων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα από την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στις ΗΠΑ; Οτι υπάρχει ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών για την ελληνική ενεργειακή στρατηγική. Στις δημόσιες ομιλίες του, στις διμερείς επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και στις κλειστές συναντήσεις με επιχειρηματίες και εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών, ο κ. Μανιάτης προέβαλε την Ελλάδα ως νέο πόλο παραγωγής ενέργειας στην Ε.Ε., ως πύλη εισόδου και διαμετακόμισης φυσικού αερίου και ως νησίδα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα;

«Εξαιρετικά καλό, πέραν του αναμενομένου», λέει ο ίδιος στην «Κ». Η ατζέντα των συναντήσεων, πάντως, ήταν όντως πολύ καλή. Σημειώστε: ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ερνεστ Μονίζ, η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κάθριν Νοβέλι και η ειδική σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μισέλ Πατρόν.

Η ενημέρωση που τους έγινε αφορούσε κυρίως στα ελληνικά σχέδια ανάπτυξης τριών νέων οδών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη:

• Από την Κασπία μέσω του αγωγού TAP.

• Από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω του East Med.

Από τη Βόρεια Αφρική διά θαλάσσης μέσω των εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου LNG στη Ρεβυθούσα και τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι αναμένεται να συνδεθούν με τον ελληνοβουλγαρικό διάδρομο και από αυτόν στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, «έγινε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη, με αποδείξεις και νούμερα, παρουσίαση της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας για ένα κορυφαίο ζήτημα της Δύσης», όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο κλειστό γεύμα με ενεργειακούς παράγοντες οι Αμερικανοί συνομιλητές έθεσαν το ερώτημα της εναλλακτικής σύνδεσης με την Τουρκία, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι το κόστος ενός τέτοιου αγωγού θα ήταν μικρότερο από τον East Med. Οικονομικά, η βιωσιμότητα ενός αγωγού από την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα μεταφέρει. Ωστόσο ούτε η βιωσιμότητα ενός εναλλακτικού τουρκικού αγωγού είναι διασφαλισμένη, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστεί νέος αγωγός για τη μεταφορά του εντός της Τουρκίας, αφού το υπάρχον δίκτυο θεωρείται υπερκορεσμένο. Και βέβαια υπάρχει ο γεωπολιτικός κίνδυνος, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η Ε.Ε. θα έχει βάλει «όλα τα αυγά σε ένα καλάθι», δημιουργώντας εξάρτηση από την Τουρκία τη στιγμή που η στρατηγική της είναι η διαφοροποίηση των πηγών και οδών μεταφοράς της ενέργειας.

Πάντως, πηγές της «Κ» από την Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι η πιθανότητα ενός αγωγού προς την Τουρκία απομακρύνεται κατόπιν της συμφωνίας της Κύπρου με την Αίγυπτο, η οποία είναι μία ελκυστική αγορά για το κυπριακό φυσικό αέριο. Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να χαλάσουν τη στρατηγική τους συνεργασία με την Κύπρο, κάτι που τονίζουν ότι αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί.

Ενας από τους σκοπούς της επίσκεψης του κ. Μανιάτη ήταν να προσκαλέσει επενδυτές να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Στην πράξη, όπως έδειξε και η περίπτωση της Κύπρου, όταν αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για εξορύξεις σε άλλες χώρες, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τις διευκολύνει. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει ο σύμβουλος του Ινστιτούτου Hudson για θέματα ενέργειας Γιώργος Παπαδόπουλος, «η σχέση του αμερικανικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα θέματα της ενέργειας είναι συμβιωτική». Μιλώντας σε εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο κ. Μανιάτης εστίασε την παρουσίασή του στις έρευνες στα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα.

Το αρχικό ενδιαφέρον είναι αξιόλογο: δύο αμερικανικές εταιρείες, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ ExxonMobil και η δραστηριοποιούμενη και στην Κύπρο Noble Energy, βρίσκονται ήδη σε προκαταρκτικές συζητήσεις με την ελληνική πλευρά

http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου