Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη για την άρση της απαίτησης προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας




Καταθέσαμε Προσφυγή στο Συνήγορο Του Πολίτη για την άρση της απαίτησης προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καβάλας, για την τέλεση Διοικητικών Πράξεων Έκδοσης Άδειας Δόμησης.

Μετά τον περιορισμό των αντιδράσεων και τελικά της απαξίωσης, από πλευράς Διοίκησης του ΤΕΕ-ΑΜ, του θέματος της απαίτησης από τους Διπλωματούχους Μηχανικούς προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καβάλας σε περιπτώσεις τέλεσης διοικητικών πράξεων έκδοσης Άδειας Δόμησης, προχωρήσαμε σε υποβολή αναφοράς προς το Συνήγορο του Πολίτη. 

Την απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας, η Υπηρεσία Δόμησης τη στηρίζει στο εδάφιο 6, της παραγράφου 4, του άρθρου 27 του Νόμου 3518/2006 (ΦΕΚ 272/Α/21-12- 2006), μη λαμβάνοντας υπόψη το σημείο ιδ, της παραγράφου 2, του άρθρου 3, του Νόμου 4030/2011 (ΦΕΚ 249/25-11- 2011) που έπεται χρονικά. Επισημαίνεται επίσης η στάση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Καβάλας να μη συμμεριστεί το πόρισμα της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας με αριθμό πρωτοκόλλου 28176/9-12- 2014, το οποίο προτείνει την αποχή της Υπηρεσίας Δόμησης από την αναζήτηση προσαγωγής βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας από Μηχανικούς μετόχους του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για το επιτρεπτό της θεώρησης ή έγκρισης μελετών ή διαγραμμάτων που απαιτούνται και υποβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης των διοικητικών πράξεων έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης, περιοριζόμενη στην αναζήτηση μόνο των αποδεικτικών καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικών ή μελετητών. Ακόμα τονίζεται η έλλειψη διάθεσης από πλευράς της Πολιτικής Προϊσταμένης της Υ.ΔΟΜ., της Δημοτικής Αρχής, για επίλυση του θέματος. 

Στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε, είναι αδιανόητο να πλήττονται συνάδελφοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί και να οδηγούνται εκτός επαγγέλματος με την αναστολή της άδειας άσκησης του επαγγέλματός τους, καθώς και να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ Διπλωματούχων και Τεχνολόγων Αποφοίτων ΤΕΙ. Προφανώς αναφερόμαστε αποκλειστικά στους Μηχανικούς που έχουν πραγματική αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης συρρίκνωσης του τεχνικού αντικειμένου. Η αποχή αναζήτησης προσαγωγής ασφαλιστικής ενημερότητας από τις Υπηρεσίες Δόμησης θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Μηχανικούς να συνεχίσουν να ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους επιβίωσης και να ανακτήσουν τη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Απευθυνθήκαμε στο Συνήγορο Του Πολίτη για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που έφερε στο περιθώριο μια πολύ μεγάλη μερίδα Διπλωματούχων Μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών που παλεύουν να ασκήσουν το επάγγελμα, σε καιρούς οικονομικού πολέμου.

Διεκδικούμε αποτελεσματικά και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου