Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Διευκρινήσεις σχετικά με την προσφυγή της παράταξης «ΟΡ.ΜΗ». προς το Συνήγορο του Πολίτη

(αφορά  την απαίτηση προσκόμισης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καβάλας αλλά και από κάθε Υπηρεσία Δόμησης κατά την τέλεση διοικητικών πράξεων έκδοσης άδειας δόμησης).

Η παράταξη «ΟΡ.ΜΗ». στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, ως εκπρόσωπου της πλειοψηφίας (αλλά και του συνόλου) των Διπλωματούχων Μηχανικών στην Ανατολική Μακεδονία, γίνεται αποδέκτης πολλών θεμάτων που άπτονται της ομαλής και απρόσκοπτης άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού. 
Κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από μεγάλο μέρος Μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, σχετικά με το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας και της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος από πλευράς διοίκησης του ΤΕΕ-ΑΜ, αποφασίσαμε να προσφύγουμε στο Συνήγορο του Πολίτη, μια Ανεξάρτητη και πάντως όχι Δικαστική Αρχή!

              Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος για υποθέσεις που αφορούν τις υπηρεσίες:

·   του δημοσίου, όπως υπουργεία, εφορίες, τελωνεία, πολεοδομίες, αστυνομικά τμήματα, φυλακές, σχολεία, πρεσβείες της Ελλάδας κ.λπ.
·         των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους
·    των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.
·         των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.)
·       των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

            Κατ’ εξαίρεση, ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ελέγξει και συμπεριφορά ιδιωτών, όταν:
·         προσβάλλεται δικαίωμα παιδιού
·         υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε εργασιακά θέματα.

Προϋποθέσεις αναφοράς

Κάθε πολίτης, προτού καταφύγει στο Συνήγορο, θα πρέπει να έχει έλθει σε επαφή με τη δημόσια υπηρεσία με την οποία σχετίζεται η υπόθεσή του. Μόνον εφόσον η επαφή αυτή με τη δημόσια υπηρεσία δεν έχει οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος μπορεί να καταθέσει αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη.

        Η προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη, δεν αποτελεί μομφή προς τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης, και κυρίως προς τους Συναδέλφους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Η έκδοση ενός θετικού πορίσματος θα λύσει το γόρδιο δεσμό που πιθανόν δημιουργείται από νομοθετικά κενά ή ασάφειες και θα επιτρέψει την Υπηρεσία Δόμησης να ενεργήσει χωρίς το φόβο της νομοθετικής εκτροπής.Γνωρίζουμε και βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Καβάλας, γνωρίζουμε και συμπάσχουμε με την άδικη εμπλοκή των Μηχανικών υπαλλήλων της σε ατέρμονες δικαστικές υποθέσεις, γνωρίζουμε και εκτιμούμε την προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Ο σεβασμός του ελεύθερου επαγγελματία από τον υπάλληλο, και η εκτίμηση του υπαλλήλου από τον ελεύθερο επαγγελματία είναι προϋπόθεση και όχι ευχολόγιο.Βασικός ρόλος και σκοπός του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε σχέση με τα μέλη του είναι να φροντίζει για την απασχόλησή τους. Υπηρετούμε το ρόλο και το σκοπό του Τεχνικού Επιμελητηρίου και υπερασπιζόμαστε τα μέλη του, ενεργώντας αποτελεσματικά, και αμερόληπτα. 
         
            Η Γραμματεία της Παράταξης "ΟΡ.ΜΗ"                  16.11.2016





   


Κα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου