Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Δημοσίευση στον τοπικό τύπο της 30.10.2013)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 23 Απριλίου 2010 ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε στον ελληνικό λαό, από το ακριτικό Καστελόριζο, την προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Δύο ημέρες μετά, 25 Απριλίου του 2010, οι Μηχανικοί της χώρας προσέρχονταν στις κάλπες για την εκλογή των οργάνων διοίκησής τους ανυποψίαστοι εντελώς για αυτό που θα ακολουθούσε τόσο για τους ίδιους όσο και για την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.
Στις 24 Νοεμβρίου 2013, τριάμισι χρόνια μετά, οι Μηχανικοί καλούνται να εκλέξουν πάλι τα όργανα διοίκησής τους όχι μόνο υποψιασμένοι αυτή τη φορά, αλλά γνωρίζοντας, μέσα από την εξαθλίωση και την απομόνωση που τους επέβαλλε με το χειρότερο τρόπο μια δήθεν ευνομούμενη πολιτεία  χρησιμοποιώντας τα μνημόνια (1ο,2ο,3ο και έπεται συνέχεια..) ως όχημα ή και πρόσχημα, δείχνοντας μια πρωτοφανή απέχθεια για τους Μηχανικούς, ότι πια είναι μόνοι και πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Δυστυχώς δε θα είναι όλοι εκεί μπροστά στις κάλπες. Άλλοι  θα απέχουν, πολλοί νέοι ήδη παλεύουν με αξιοπρέπεια και αξιοσύνη διάσπαρτοι σ΄ όλο τον κόσμο εργαζόμενοι για ξένες οικονομίες.
Αυτοί όμως που είμαστε ακόμη εδώ πρέπει να παλέψουμε με όσες δυνάμεις μας απέμειναν. Να δώσουμε το παρόν στη διαδικασία των εκλογών. Εμείς που μείναμε ακόμη στην Ανατολική Μακεδονία πρέπει να δώσουμε ένα όραμα για αυτή την Περιφέρεια. Ένα όραμα που θα μας κρατήσει εδώ, ένα όραμα που θα ξαναφέρει πίσω αυτούς που ξενιτεύτηκαν, ένα όραμα που δε θα βασίζεται σε περισπούδαστα «best sellers» για την ανάπτυξη και την οικονομία αλλά θα επιδιώκει ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις και διεξόδους. Ένα ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για την Ανατολική Μακεδονία.
Δεν είναι αυτές οι εκλογές συνηθισμένες και τυπικές. Είναι εκλογές που θα «λείπουν» πια τα «μεγάλα ονόματα» των παραδοσιακών παρατάξεων που διατήρησαν και υποστήριξαν τόσα χρόνια την αναχρονιστική και εκβιαστική σχέση εξάρτησης μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας. Θα εμφανιστούν όμως με άλλα ονόματα, θαρρείς και «εξαϋλώθηκαν» μαζί με τις «αποσκευές» τους, υποστηρίζοντας μια «ανεξαρτησία» μάλλον καθυστερημένη και υποκριτική. Θα εμφανιστούν και οι άλλες προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις χωρίς όμως να μπορούν να απαλλαγούν από δυσνόητες, θεωρητικές, νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και θα θυμηθούν ότι, ενόψει των εκλογών, πρέπει να συμπεριλάβουν στα κείμενά τους, μαζί με τις «ανατροπές», τα προβλήματα των Μηχανικών και της Κοινωνίας, για να τα ξεχάσουν την επομένη. Θα εμφανιστούν ακόμη και αυτοί που απουσίασαν επιδεικτικά την προηγούμενη θητεία, ακόμη και από τα όργανα του ΤΕΕ-ΑΜ όπου ήταν εκλεγμένοι. Η υποκρισία αυτών που απείχαν από τις δράσεις του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας στην τελευταία πιο δύσκολη τριετία στην ιστορία του ΤΕΕ, γεγονός που δυστυχώς, όχι δημόσια αλλά κατ’ ιδίαν, πολλές φορές έχουν παραδεχθεί, είναι εξόχως αποκαλυπτική.
Εμείς δε διεκδικούμε την αυθεντία της καθαρότητας και το μονοπώλιο της προοδευτικότητας. Όποιοι υιοθετούν τέτοιες λογικές, οδηγούν το ΤΕΕ σε δογματικές πρακτικές και σε τελευταία ανάλυση στον απόλυτο συντηρητισμό. Θα λειτουργήσουμε συνθετικά, όπως απαιτεί ένας μαζικός χώρος, προβάλλοντας αυτά που μας ενώνουν. Θα συγκρουστούμε όταν απαιτηθεί, με πολιτικές και πρακτικές που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των Μηχανικών και της Κοινωνίας όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Θα αντιπαλέψουμε πρακτικές που παραβιάζουν τους κώδικες ηθικής και αξιών. Πάνω απ’ όλα όμως, για να πετύχουμε τους στόχους μας, θα δείξουμε εμπιστοσύνη στους νέους Μηχανικούς, στους φορείς της νέας γνώσης. 
Τρία χρόνια τώρα είναι γνωστό το έργο που έγινε στο ΤΕΕ-ΑΜ. Ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια που στηρίχθηκε από πολύ λίγους και έβγαλε το ΤΕΕ και τους Μηχανικούς από το τέλμα των προηγούμενων ετών. Σήμερα η φωνή του Τμήματός μας ακούγεται με έγκυρο τρόπο παντού. Αυτό το κεκτημένο είμαστε αποφασισμένοι να το διαφυλάξουμε και να το διευρύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αυτή τη φορά με καλύτερες προϋποθέσεις, κυρίως όμως με την ενεργή συμμετοχή των νέων μηχανικών. Οι παρατάξεις «Νέο Ρεύμα Μηχανικών Α-Μ» και «Μηχανικοί της Ανάπτυξης» αλλά και όλοι όσοι μας εμπιστεύτηκαν και αποφάσισαν να συνεργαστούν μαζί μας, κτίζουμε ένα όραμα για την Περιφέρειά μας μέσα από ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα συν-διαμορφωθεί και με άλλους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς και θα προταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι το ΤΕΕ-ΑΜ θα συνεχίσει να είναι ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, με ικανή και φερέγγυα εκπροσώπηση, σύγχρονο, παρεμβατικό, συλλογικό και στηριζόμενο σε αδιαπραγμάτευτους κανόνες και κώδικες αξιών.

Καβάλα 28.10.2013                   
           Η παράταξη:  «ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» (ΟΡ.ΜΗ) για την Ανατολική Μακεδονία

(Συνεργασία: «Νέο Ρεύμα Μηχανικών Α.Μ»- «Μηχανικοί της Ανάπτυξης» & Συνεργαζόμενοι)                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου