Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Προσχέδιο Προγράμματος 3ετίας 2013-2016


Εισαγωγή: Το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και αξιοποιώντας τον ποιοτικό και κοινωνικό ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, θα συνεχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε θέματα Ανάπτυξης, Υποδομών, Ενέργειας, Περιβάλλοντος.

Τα θέματα της Ποιότητας Ζωής, της Ενέργειας με έμφαση στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και στη Μείωση της Κατανάλωσης, καθώς και του Δομημένου και Φυσικού περιβάλλοντος θα αποτελούν προτεραιότητα σε αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία αναδεικνύονται θέματα όπως το υπολειπόμενο ΕΣΠΑ και η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, το Χωροταξικό, οι Περιβαλλοντικές και Αστικές Υποδομές, η Περιφερειακή Ανάπτυξη με ιδιαίτερο βάρος στην πραγματική ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης και της υπαίθρου, στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και στην ολοκλήρωση αναγκαίων υποδομών (κάθετοι άξονες, εμπορικό λιμάνι Καβάλας, σιδηρόδρομος στην Ανατολική Μακεδονία κ.α.).

Βασικά σημεία του προγράμματος:

1. Εκπόνηση πρότασης για το μοντέλο ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας (Το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε για τους εαυτούς μας και για όλους τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς της Περιφέρειάς μας).

2. Οργάνωση και υποστήριξη γραφείου επαγγελματικών συμβουλών για τους νέους Μηχανικούς. Οργάνωση Helpdesk για επαγγελματικά θέματα από Ομάδα Εργασίας ή από το προσωπικό του Τμήματος.

3. Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΑΜ. Ένταξη όλων των μελών της Αντιπροσωπείας σε θεματικές ενότητες και απόδοση συγκεκριμένου ρόλου. 

4. Αποτελεσματική λειτουργία Πειθαρχικού Συμβουλίου. Άμεση λήψη αποφάσεων.

5. Έρευνα της απασχόλησης και της ανεργίας στους Μηχανικούς στην Ανατολική Μακεδονία. Έρευνα τάσεων αγοράς της Περιφέρειας. Το επάγγελμα του Μηχανικού στη νέα εποχή.

6. Ανάληψη πρωτοβουλιών και άσκηση πίεσης προς το κεντρικό ΤΕΕ για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στις νέες ειδικότητες. Αναγνώριση νέων ειδικοτήτων από τα Ελληνικά Πολυτεχνεία και σχολές.

7. Συνέχιση του αγώνα για μείωση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, για την αναγνώριση της ιδιότητας του άνεργου Μηχανικού.

8. Αναζήτηση εσόδων από καθαρές πηγές προκειμένου το ΤΕΕ-ΑΜ να διατηρήσει την αυτοτέλειά του και την ανεξαρτησία του. 

9. Συμμετοχή του ΤΕΕ-ΑΜ στην έκθεση KAVALAEXPO με στόχο την ενημέρωση του πολίτη σε θέματα καθημερινότητας που άπτονται του ρόλου του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας.

10. Διαχείριση αποβλήτων με προτεραιότητα στα στερεά απόβλητα.

11. Ενέργεια και Περιβάλλον στην Ανατολική Μακεδονία: Σύνταξη ενεργειακού χάρτη για την Περιφέρεια Α.Μ-Θ και προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Ενεργειακές προοπτικές αξιοποίησης αγροτικών & αστικών αποβλήτων. Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων στον Ιδιωτικό Τομέα: Οικονομικές και Περιβαλλοντικές Προεκτάσεις.

12. Ανοιχτές εκδηλώσεις για μεγάλα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα στην Καβάλα και τη Δράμα.

31.10.2013/ ΟΡ.ΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου