Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μήνυμα του Λ.Βασιλειάδη,Προέδρου του ΤΕΕ-ΑΜ και εκπροσώπου της παράταξης


Αγαπητές συναδέλφισσες.
Αγαπητοί συνάδελφοι.

Επικοινωνώ μαζί σας με την αίσθηση και τη βεβαιότητα ότι αρκετοί από εσάς έχετε διαμορφώσει  σαφή άποψη και εικόνα, για τον τρόπο που διοικήθηκε το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στην τριετία που συμπληρώνεται, για τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν και κυρίως για τις παραμέτρους της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας και της αποτελεσματικότητας που άλλαξαν προς το καλύτερο. Υπάρχουν όμως και πολλοί, ιδιαίτερα νέοι μηχανικοί, που οι δυσκολίες της ζωής, η ανεργία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και πολλές φορές η απόγνωση, δεν τους επέτρεψαν να μας παρακολουθήσουν.
Αρκετοί, κυρίως οι παλαιότεροι, ίσως προλάβατε να γευτείτε τους καρπούς των σπουδών σας ώστε να μπορείτε σήμερα, που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, να ισχυριστείτε ότι τα όνειρά σας, σε ένα βαθμό, έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο στο αέναο ταξίδι της αναζήτησής τους. Αντίθετα, οι νεότεροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι, ανυπεράσπιστοι και χωρίς ουσιαστική προοπτική, τσακίζονται καθημερινά στις συμπληγάδες των μνημονίων και της αδυσώπητης κρίσης που άπλωσε το πέπλο της στη χώρα και δε λέει να τελειώνει.
Στην τριετία που πέρασε, σε ένα περιβάλλον ακραία αρνητικό για τους μηχανικούς, δουλέψαμε σκληρά και βγάλαμε το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας από την αφάνεια, το καταστήσαμε ουσιαστικό σύμβουλο της πολιτείας, έναν αξιόπιστο, μάχιμο, σοβαρό, αποτελεσματικό και φερέγγυο φορέα. Σήμερα το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας είναι παντού, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, το αναγνωρίζουν ΟΛΟΙ οι θεσμικοί και μη φορείς, όλη η κοινωνία. Συνεργάζεται με όλους χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν, διαμορφώνει έγκυρη άποψη για τα θέματα των υποδομών, της ενέργειας, του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες, ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου, αυτή τη φορά με καλύτερες προϋποθέσεις: Καλύτερες γιατί:
1) Δώσαμε κίνηση στην ακινησία και βάλαμε τάξη στην αταξία. Δημιουργήσαμε δομές συλλογικής δράσης, ανοίξαμε το ΤΕΕ στους μηχανικούς και στην κοινωνία, πιστέψαμε στους νέους μηχανικούς ως φορείς της νέας γνώσης και ως φορείς του άφθαρτου και της ανανέωσης
2) Λειτουργήσαμε χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, αντιμετωπίζοντας τους μηχανικούς ισότιμα, και αυτό μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει ακτινογραφώντας τις αποφάσεις μας για εκπροσωπήσεις του Τμήματός μας σε συμβούλια και επιτροπές αλλά και κάθε επιλογή μας. Τώρα και οι πλέον δύσπιστοι γνωρίζουν ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες να λύνουμε προβλήματα, να δημιουργούμε δράσεις.
3) Αναλάβαμε δεσμεύσεις και ταυτόχρονα καλλιεργήσαμε προσδοκίες στην κοινωνία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρωθούν.
4) Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα επίπεδα του παρελθόντος, της απραξίας, του στενού κομματικού μηχανισμού διανομής της εξουσίας, των επιλογών δηλαδή με κομματικά και παραταξιακά κριτήρια, που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει.

Σήμερα διαθέτουμε ένα σύγχρονο κώδικα κριτηρίων επιλογής εκπροσώπων και κώδικα δεοντολογίας εκπροσωπήσεων που εδράζεται σε ένα νέο σύστημα αξιών, αξιοκρατίας και διαφάνειας βασιζόμενο σε ένα θεμελιακό υπόβαθρο ηθικής, δημιούργημα Ομάδας Εργασίας από συναδέλφους του Τμήματός μας, πρότυπο έργο σε πανελλαδικό επίπεδο.
Εμπνεόμενοι από τα παραπάνω, δημιουργήσαμε μια νέα παράταξη από πολλούς, πάρα πολλούς νέους και αποφασισμένους μηχανικούς. Την Παράταξη «Όραμα Μηχανικών (ΟΡ.ΜΗ.) για την Ανατολική Μακεδονία» με το πιο πλήρες ψηφοδέλτιο. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, η παράταξη «Νέο Ρεύμα Μηχανικών» με την οποία εκπροσωπήθηκα στις προηγούμενες εκλογές και "αναδείχθηκα" Πρόεδρος, η παράταξη «Μηχανικοί της Ανάπτυξης» που εκπροσωπήθηκε από το συνάδελφο Σ. Λαζαρίδη στις προηγούμενες εκλογές και που έχει να παρουσιάσει σημαντική δράση στα πλαίσια του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, στελέχη της σημερινής διοίκησης και πολλοί συνεργαζόμενοι.
Είμαι βέβαιος ότι το δικό μας και δικό σας ουράνιο τόξο που δημιουργήθηκε, με ζωντανά όλα τα χρώματα της ίριδας, θα σταθεί μόνιμα πάνω από την Καβάλα και τη Δράμα, διαλύοντας την καταχνιά που επέβαλαν οι διεθνείς δανειστές μας με τους ντόπιους συνεργάτες τους, δίνοντας ελπίδα και προοπτική, παρακινώντας όλους τους μηχανικούς για συλλογική δράση:
  • Τους άνεργους που δε θεωρούνται άνεργοι (!!!) και παλεύουν για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους,
  • Τους νέους που αναζητούν διεξόδους στα πέρατα της υφηλίου,
  • Τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απαξιώνονται ενώ μισθολογικά αφανίζονται και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μηδενίζονται,
  • Τους ελεύθερους επαγγελματίες που το τεχνικό τους αντικείμενο συνεχώς συρρικνώνεται και οι αμοιβές, υποκείμενες σε μειοδοτικό καθεστώς υποκύπτουν εκβιαστικά στον αθέμιτο ανταγωνισμό,
  • Τους συνταξιούχους που βλέπουν τις τεράστιες εισφορές που έχουν καταβάλει στο ταμείο να λεηλατούνται και οι συντάξεις να ευτελίζονται, και
  • Τους εργολήπτες που οικονομικά καταρρέουν.  

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας ζητήσω να υποστηρίξετε το συνδυασμό μας, δίνοντάς μας δύναμη ώστε η ΟΡΜΗ να μετατραπεί σε ΕΡΓΟ, για να αποφύγουμε τους εκβιασμούς, τα παζάρια, τις ανίερες συμμαχίες και τις συναλλαγές που συνήθως παρατηρούνται κατά τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ.
Στις εκλογές κατερχόμαστε ως ήρεμη και κυρίαρχη δύναμη που μπορεί να διοικήσει το ΤΕΕ. Υπάρχουν και παρατάξεις με κομματική αναφορά καθώς και παράταξη που, ενώ σιώπησε τα τελευταία χρόνια, της πρωτοφανούς επίθεσης στους μηχανικούς και στην κοινωνία, σήμερα μεταμφιεσμένη επιχειρεί να εμφανιστεί από παρθενογένεσηΗ επιλογή είναι δική σας.

Σε κάθε περίπτωση σέβομαι την επιλογή σας και σας καλώ να προσέλθετε στις κάλπες, να ενισχύσουμε το Φορέα των Μηχανικών και να δώσουμε το πιο κρίσιμο και όμορφο ραντεβού, ραντεβού στους κοινούς αγώνες και στην κοινή δράση.

«Εμείς θα συνεχίσουμε την περιπλάνηση ανοίγοντας δρόμους πλατιούς, ενάντια στο σκότος, ξαναμοιράζοντας το αστέρι σε όσους κοπιάσουν να’ ρθουν» (Pablo Neruda)

Καλή αντάμωση την Κυριακή στις 24 Νοεμβρίου 2013.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση σας χαιρετώ

Dr._Ing. Λάζαρος Βασιλειάδης
Επίκ. Καθηγητής Δ.Π.Θ.

Πρόεδρος ΤΕΕ-ΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου