Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πολεοδομία Καβάλας - Η πορεία οριστικής διάλυσης της Πολεοδομίας Καβάλας μπορεί και πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει.

Επικοινωνιακές πομφόλυγες της Διοίκησης του ΤΕΕ-ΑΜ και ουσία μηδέν ο μέχρι σήμερα απολογισμός.

Η κατάσταση στο τμήμα εκδόσεως αδειών της υπηρεσίας Δόμησης Καβάλας (πολεοδομία) μιας υπηρεσίας που εδώ και χρόνια ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένη, με τις τελευταίες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Καβάλας, έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η Διοίκηση, αντί να εξασφαλίσει την επαρκή στελέχωσή της, είτε με εσωτερική μετακίνηση είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων με άλλους Δήμους, με άστοχες ενέργειες και άστοχες μετακινήσεις υπαλλήλων, μεγεθύνει το πρόβλημα.  Φαίνεται πως στη Διοίκηση πιστεύουν ότι η πολεοδομία, είτε ως δήθεν μη παραγωγική υπηρεσία, είτε ως υπηρεσία ιδιωτικού ενδιαφέροντος, δεν πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Δήμου, σε μια περίοδο που λόγω της παρατεταμένης κρίσης το προσωπικό των υπηρεσιών του Δημοσίου συνεχώς συρρικνώνεται και επομένως η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων. Η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην πολεοδομία (σημειωτέον ότι ενώ αποστελεχώθηκε εξακολουθεί να καλύπτει το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας), το χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός εξαμήνου που απαιτείτο μέχρι σήμερα για τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών θα διπλασιαστεί από δω και πέρα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει αυτό για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, είτε από εγχώριους είτε από ξένους επενδυτές.

Στοιχειώδης σεβασμός της αξιοπρέπειας των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους ενώ βλέπουν το αντικείμενό τους συνεχώς να συρρικνώνεται, μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε ώστε να εξασφαλιστούν αποδεκτοί όροι λειτουργίας της πολεοδομίας. 

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες της Διοίκησης του ΤΕΕ-ΑΜ ήδη από τα πρώτα βήματα της θητείας της στις αρχές του 2014, η δημιουργία ομάδας επίλυσης προβλημάτων της πολεοδομίας που ποτέ δεν υλοποιήθηκε και οι συνεχώς επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, εξανεμίστηκαν προ πολλού αφήνοντας πίσω τους μόνο την υποκρισία.

Η Διοίκηση του ΤΕΕ-ΑΜ εγκλωβισμένη στην αβελτηρία και την ανικανότητά της, δεν κατάφερε απολύτως τίποτε, ιδιαίτερα  από την επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη στο ΤΕΕ με υπηρεσιακούς παράγοντες παραμονές των Χριστουγέννων του 2015, μέχρι σήμερα.

Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να δοθεί άμεσα διότι δεν μπορεί άλλο να περιμένει. Με βάση όσα συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, καλούμε τους μηχανικούς να λάβουν γνώση του πλαισίου που συμφωνήθηκε και το οποίο συμπυκνώνεται στα παρακάτω σημεία , απαιτώντας δυναμικά την υλοποίησή του:
  1. Να ανακληθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας που αποδυναμώνουν περαιτέρω την πολεοδομία,  προκειμένου να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης και απρόσκοπτη λειτουργία της.
  2. Να δρομολογηθούν διαδικασίες (σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας-Θάσου) για τη Δημιουργία Πολεοδομίας και στους άλλους Δήμους (όπου αυτό είναι εφικτό), ενέργεια που θα αποσυμφορήσει την πολεοδομία της  Καβάλας, απαιτεί όμως κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση. 
  3. Να στελεχωθεί η πολεοδομία Καβάλας με τουλάχιστον έναν ακόμη υπάλληλο που μπορεί να προέρχεται είτε από εσωτερική μετακίνηση είτε από όμορο Δήμο μέσω προγραμματικής σύμβασης.  Στη δεύτερη περίπτωση  θα διεκπεραιώνει φακέλους που αφορούν περιοχές εκτός Δήμου Καβάλας και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται σε θέματα εκδόσεως αδειών, διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να λειτουργήσουν πολεοδομίες και στους άλλους Δήμους.


Καβάλα, 23 Μαΐου 2016


Όραμα Μηχανικών «ΟΡ.ΜΗ.» για την Ανατολική Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου