Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Νέο, κατά Κατρούγκαλο, Ασφαλιστικό Μηχανικών (Σχόλιο Παράταξης "ΟΡΜΗ",Υπολογισμός εισφορών)

Το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, στο σκέλος που αφορά τους Μηχανικούς, πέρασε σχεδόν αμαχητί, αφού η μέχρι τώρα στάση του φορέα των τεχνικών, του ΤΕΕ, κεντρικά και περιφερειακά, αλλά και των κλαδικών συλλόγων, περιορίστηκε στα όρια του απολύτως αναγκαίου. Από καιρό είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ, με το ένα πόδι, «το υγιές» και αποτελεσματικό,  να πατάει στο κράτος ή και στις κομματικές διαδρομές  και το άλλο, το αδύναμο και φθαρμένο, στην κοινωνία των μηχανικών, δεν μπορεί να εμπνεύσει τους μηχανικούς, δεν μπορεί να λύσει ούτε τα απλά προβλήματα, είναι αναποτελεσματικό, είναι αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες των μηχανικών. Το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία του, έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Και σαν να μην έφθανε αυτό, έρχονται σύντομα και άλλοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, προκειμένου να «κλείσει» η περιβόητη αξιολόγηση.
Με το νέο νόμο, το ΤΣΜΕΔΕ εξαϋλώνεται, συνθλίβεται μέσα στα γρανάζια του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παραμένει μόνο το ΤΜΕΔΕ με μοναδικό αντικείμενο την εγγυοδοσία, έτσι για να θυμίζει το κάποτε εύρωστο ταμείο των Μηχανικών που καταληστεύτηκε. Και για να μην αυταπατώνται όσοι νόμιζαν ότι στο νέο νόμο προβλέπονται εκπτώσεις, με τροπολογία ( βλ. παρακάτω με πλάγια γραφή) της τελευταίας στιγμής έρχονται τα πράγματα στην πραγματική "αριστερή" θέση τους

"Αποτελούν ασφαλιστικές οφειλές και εξοφλούνται κατά την οριζόμενη διαδικασία, οι χορηγούμενες εκπτώσεις προς τους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπάγονταν, έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, καθώς και προς τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, αναφορικά με την καταβολή εισφορών κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη, για τους ίδιους ασφαλισμένους, τίθεται χρονικό όριο πέντε ετών στη χορηγούμενη έκπτωση για τον υπολογισμό, επί του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού, του προβλεπόμενου ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη."
Έτσι οι εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών για κύρια σύνταξη ανέρχονται στο 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος που αποκτήθηκε από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, χωρίς να διευκρινίζεται τι περιλαμβάνεται στον όρο δραστηριότητα. Για τους μισθωτούς, οι αντίστοιχες εισφορές είναι 20% των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων. Υπάρχει και η «θετική πλευρά» για τους άνεργους, για τους συναδέλφους με μηδενικό εισόδημα: Θα καταβάλουν για κύρια σύνταξη, το 20%  του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη 25-ετίας, που σήμερα είναι 585 Ευρώ, δηλαδή 117 Ευρώ /μήνα. Ούτε συζήτηση για αναγνώριση της ιδιότητας του άνεργου μηχανικού, με απαλλαγή εισφορών και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Είναι προφανές ποιοι και με ποιο τρόπο θα εκμεταλλευτούν αυτήν τη διάταξη, ταπεινώνοντας ακόμη περισσότερο τους Μηχανικούς, ιδιαίτερα τους νέους.
Το ΤΕΕ, όπως και άλλοι επιστημονικοί φορείς,  προέβαλε το επιχείρημα ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ένας αντισυνταγματικός νόμος δεν εφαρμόζεται αλλά ακυρώνεται, είτε στα δικαστήρια, είτε στην πράξη. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία του τόπου όπου νόμοι άδικοι και αντισυνταγματικοί ακυρώθηκαν στην πράξη, μετά από έντονες και επίμονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Η παράταξή "ΟΡ.ΜΗ" καλεί τους Συναδέλφους Μηχανικούς να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για την ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου που είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί, θα ισοπεδώσει ότι έχει μείνει ακόμη όρθιο. Καλούμε τους Μηχανικούς της Περιφέρειας σε διαρκή κινητοποίηση. Καλούμε το ΤΕΕ να αναλάβει, έστω και τώρα πρωτοβουλίες, αντί να  αναζητεί μια ακόμη Μεγάλη Εβδομάδα για να «κατεβάσει» το ηλεκτρονικό σύστημα. Η Μεγάλη Εβδομάδα των Μηχανικών έγινε πλέον μόνιμη και πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει και το Γολγοθά της.

χρήσιμο link για υπολογισμό εισφορών: 

http://www.win2.gr/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου