Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ορισμός Επιτροπής για την ετεροχρονισμένη παραλαβή έργου (Public) του Ε.Β.Ε Καβάλας

Τα μέλη της Παράταξής μας Γ. Τσακαλίδης (Γεν. Γραμματέας της Δ.Ε)  και Λ.Βασιλειάδης (μέλος της Δ.Ε) που ήταν παρόντα στις συνεδριάσεις της Δ.Ε (09/12/2014 και 20/11/2014) του ΤΕΕ-ΑΜ κατέθεσαν τη διαφωνία τους για το θέμα αυτό με το παρακάτω κείμενο:  


Σχετικά με το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της 09/12/2014, σε συνέχεια του 11ου θέματος της συνεδρίασης της 20/11/2014 που αφορά τον ορισμό Επιτροπής (αμειβόμενης Ομάδας Εργασίας) για την παραλαβή έργου του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της ΔΕ του ΤΕΕ-ΑΜ: «Η επιτροπή παραλαβής θα παραλάβει το έργο ποσοτικά και ποιοτικά, σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη, ελέγχοντας κατά το δυνατόν τις επιμετρήσεις με γενικές ή σποραδικές καταμετρήσεις, και καταγράφοντας στο σχετικό πρωτόκολλο που θα συντάξει, τις ποσότητες της τελικής επιμέτρησης, όπως τυχόν θα διορθωθούν από τους ελέγχους που θα γίνουν, θα αιτιολογήσει τις τυχόν τροποποιήσεις στις ποσότητες και θα αναγράψει τις παρατηρήσεις της για εργασίες που τυχόν έχουν εκτελεσθεί με υπέρβαση των εγκεκριμένων ποσοτήτων ή κατά τροποποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων. Η επιτροπή επίσης θα ελέγξει κατά το δυνατόν την ποιότητα των εργασιών και θα αναγράψει στο πρωτόκολλο τις παρατηρήσεις της, ιδίως για τις εργασίες που θα κριθούν απορριπτέες ή ελαττωματικές, που πρέπει να αποκατασταθούν, ή που είναι παραδεκτές μεν αλλά με μείωση της τιμής τους.», ενώ θα καθοριστεί επίσης η αμοιβή της επιτροπής και οι λοιπές υποχρεώσεις των δύο φορέων».
Καταθέσαμε τη διαφωνία μας στην πρόταση του Προέδρου, τόσο στη συνεδρίαση της 20/11/2014 όσο και στην τελευταία συνεδρίαση της 09/12/2014 για τους παρακάτω λόγους:
  1Επειδή οι δημόσιοι φορείς στους οποίους απευθύνθηκε το Επιμελητήριο απάντησαν αρνητικά, δε σημαίνει ότι το ΤΕΕ πρέπει να αποδεχθεί την ικανοποίηση του αιτήματος. Είναι προφανές ότι μηχανικοί άλλων φορέων δεν θα ήθελαν να παραλάβουν ετεροχρονισμένα έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, πρακτική που ναι μεν εφαρμόζεται στο δημόσιο, έχει όμως καταγραφεί ως σημαντική αδυναμία του νόμου που κάποια στιγμή πρέπει να θεραπευθεί. 
 2. Δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία (ΠΔ της 27 Νοεμ./14 Δεκ. 1926 «Περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων» αλλά και από μεταγενέστερες τροποποιήσεις του νόμου), ότι στις αρμοδιότητες του ΤΕΕ είναι να παραλαμβάνει έργα που εκτελούν φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πολύ περισσότερο δε όταν η συγκεκριμένη υπηρεσία που πρόκειται να προσφέρει είναι αμειβόμενη. Η περί του αντιθέτου άποψη βασίζεται σε ερμηνείες του νόμου που περιέχουν το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Άλλωστε, το ΤΕΕ δεν είναι ούτε εποπτεύουσα ούτε επιβλέπουσα αρχή.
Για την ιστορία του θέματος αναφέρουμε ότι:
Το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί και ήδη στους δύο υπέργειους ορόφους του κτιρίου καθώς και στο υπόγειο λειτουργεί γνωστό πολυκατάστημα. Tο ΤΕΕ-ΑΜ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, συνέταξε πραγματογνωμοσύνη που του ζητήθηκε με τίτλο «Γνωμοδότηση για την στατική επάρκεια του κτιρίου του Επιμελητηρίου Καβάλας στην οδό Ομονοίας, αριθμ. 50, στην πλατεία Ελευθερίας και προτάσεις ενίσχυσής του» (Νοέμβριος 2008), την οποία και παρέδωσε στο Επιμελητήριο. Με βάση τα πορίσματα της πραγματογνωμοσύνης προφανώς συντάχθηκε η μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του έργου. Σχεδόν όλα τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου δεν είναι πλέον ορατά διότι είτε αφορούν στοιχεία θεμελίωσης που έχουν επικαλυφθεί, είτε αφορούν στοιχεία της ανωδομής που έχουν καλυφθεί από επενδύσεις με άλλα υλικά ή με εμπορεύματα. 

Το σημείωμα αυτό ζητήθηκε να ενσωματωθεί αυτούσιο στα πρακτικά της συνεδρίασης της ΔΕ της 9ης Δεκεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου